filmowa cafe kijow.centrum Przejdź do Klub OFF. Kijów kijow.centrum
11

Gorąca czekolada

        Gorąca czekolada JULIUS MEINL przygotowywana jest codziennie przez naszych wspniałych pracowników. Znają oni recepturę...
Zobacz więcej

Hennessy X.O. - cognac

1359206907290076364_scal.jpg

 

 

 

 

 

Hennessy XO (eXtra Old) to mieszanka ponad 100 destylatów, które dojrzewały od 6 do ponad 30 lat. Ma bogaty aromat, mocny zapach korzeni, dębu, starej skóry oraz posmaku pieprzu, co świadczy o długim leżakowaniu. Powstaje w wyniku niezmienionego od XVI wieku procesu podwójnej destylacji wina. 

 

 

 

 

 

 

Firmę Hennessy założył w 1765 roku irlandzki oficer Richard Hennessy. Jest ona prekursorem w klasyfikacji koniaków. W XIX wieku wprowadziła zasady gwiazdkowania oraz stworzyła kategorię X.O. Kompozycja Hennessy X.O („eXtra Old”, „eXtra Ordinary”) składa się z około 100 destylatów, o wieku dojrzewania do 30 lat. Hennessy X.O jest harmonijny i elegancki. Posiada bogaty, mocny i właściwie wyrównany aromat, z przewagą aromatu dębu i czarnego pieprzu.


Koniak Hennessy jest wytwarzany z winogron rosnących tylko w ściśle określonym rejonie południowo-zachodniej Francji w okolicach miasta Cognac. Powstaje w wyniku niezmiennego od XVI wieku procesu podwójnej destylacji wina, kontrolowanego przez jedną rodzinę, która od siedmiu pokoleń jest związana z Hennessy. Po długim okresie leżakowania w dębowych beczkach, destylatów używa się do komponowania poszczególnych gatunków. Z dziewięciu litrów wina otrzymuje się jeden litr destylatu zwanego eau-de-vie.


Hennessy to marka nr 1 na świecie w kategorii koniaków, posiadająca najbogatsze zapasy destylatów (eau-de-vie) pochodzących nawet z 1800 roku. Hennessy X.O jest idealny do spożycia w formie czystej lub z lodem, doskonały w połączeniu z cygarem.





Przydatne linki: